Trendovi na tržištu rada

Trendovi na tržištu radaTržište rada pokazuje nove trendove. Usred turističke sezone povećava se nezaposlenost, dok će se poslije nje, u rujnu, pojaviti potražnja za prodavačicama, njegovateljima starijih osoba, radnicama u industiji ljepote i hortikulturi. Očekuje se sve više oglasa za honorane, privremene poslove, a nezaposlenima se savjetuje širenje vidika izvan poslova vezanih uz stečenu struku, te prekvalifikacija. "U situaciji u kojoj se mi sad nalazimo mnogi bi mogli razmisliti i o tome da se uz neku kraću prekvalifikaciju osposobe i za takve poslove. Možda da to bude privremeno riješenje, a kome se svidi može biti i trajno", rekli su stručnjaci.

Izvor: dnevnik.hr - Nova TV

Što je online učenje, e-učenje i učenje na daljinu?

Što je online učenje?Online učenje možemo definirati kao izvođenje obrazovnog procesa uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije. U slobodnom prijevodu, to znači da je to učenje koje se odvija preko računala, za koje vam je potreban internet i u mogućnosti se da učite s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme. Mogu se odvijati putem pisanog teksta, govora, videa ili testova. Mnogi nemaju vremena za dodatne tečajeve zbog posla, fakulteta i drugih obveza. Stoga je ovo izvrsna prilika koja vam omogućuje stjecanje znanja iz vlastitog doma. Tijekom cijelog učenja ste u interakciji sa svojim predavačem. Ovakav način usvajanja znanja najčešće će vam pružiti razna informatička učilišta, škole stranih jezika ili određene obrazovne ustanove koje mogu naplaćivati svoje usluge te na kraju tečaja dobijete certifikat. 

 

Prednosti online učenja

Na internetskim stranicama pojedinih pružatelja takvih usluga će vam pisati je li možete pristupiti besplatno ili trebate platiti određeni iznos. No, i ako nemate novca naći ćete mnoge besplatne stranice koje vam mogu pomoći da usvojite novu vještinu. Prednost ovakvog učenja je to što možete sami izabrati područje koje vas zanima. Sve ono što ste htjeli, sada imate priliku naučiti. Prednosti e-učenja su brojne. Često takvi tečajevi omogućuju polaznicima nadoknađivanje gradiva koje su zbog obveza propustili, što je, u pravilu, najveći problem kod standardnih tečajeva. Također, polaznicima se omogućuje da uče vlastitim tempom, na mjestu i u vrijeme koje im odgovara. Uz učenje na način koji im najviše odgovara, korisnike se potiče na učenje s multimedijskim sadržajima te vježbu znanja kroz korištenje brojnih audio, video, tekstualnih, slikovnih i multimedijskih materijala.

Što je cjeloživotno učenje?

Cjeloživotno učenjeChris Galvin, glavni menadžer u Motoroli kaže: “Motorola ne želi više zapošljavati inženjere s četverogodišnjom diplomom, tražimo da naši zaposlenici imaju četrdesetogodišnju diplomu.“

Što to znači i što cjeloživotno učenje jest? Zašto je poslodavcima toliko važno, a zašto bi posloprimcima trebalo biti još važnije, otkrivamo u nastavku.

 

Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo

Sve je znanje, pa i umjetnost življenja je znanje. Treba znati krenuti prema nečem boljem i dići se nakon poraza i teških trenutaka kao i učiti na greškama koje radimo.  Treba znati živjeti u sadašnjosti i napraviti ju vrijednom sjećanja, znati uživati u svim životnim trenucima kao i dići se nakon svih životnih padova.

Cjeloživotno učenje, poznato još i pod nazivom LLL (Long Life Learning), je nadograđivanje različitih znanja i vještina tijekom života, bilo iz osobnih ili profesionalnih razloga. To je zapravo kontinuirani proces učenja koji počinje od rođenja pa sve do naše starosti, uključujući sve oblike učenja u svim životnim okolnostima kao npr. učenja iz obitelji, zajednice, škole, raznih situacija iz života,radnog mjesta itd…

Važno je zbog toga što stvara mogućnosti razvoja znanja ali i osobnog razvoja povećavajući konkurentnost, kvalitetu života i samu socijalnu uključenost tj. aktivnojoj uključenost pojedinaca u društu.

Kontinuirano nadograđivanje znanja dovodi do veće konkurentnosti i uspjeha u poslovnom svijetu

Iako navika i iskustvo učenja u mlađoj životnoj dobi navelike utječu na motiviranost kao i na same rezultate u daljnim razdobljima, količina znanja postala je prevelika da bi se mogla naučiti tokom školovanja. Od koljevke pa do groba najljepše je đačko doba, no potrebno je učiti kroz cijeli život zbog sve brže društvene ali i tehnološke promjene. Razvoj tehnologije i promjene koje se odvijaju oko nas dovode i do promjena u postojećim znanjima, vještinama, vrijednostima, navikama pa i raznim metodama  koje svakodnevno zastarjevaju.

U dvadesetima se počinje odvraćati pažnja sa cjeloživotnog obrazovanja na cjeloživorno učenje. Treba imati na umu da cjeloživotno obrazovanje i cjeloživotno učenje nisu isti pojmovi. Za razliku od cjeloživotnog učenja koje se odnosi na institucionalizirani i organiziran proces učenja, cjeloživotno obrazovanje uključuje spontano i nenamjerno stjecanje znanja koje se provodi kroz cijeli život  s ciljem razvijanja individualnih potencijala.

Koncept cjeloživotnog učenja, razvijen u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, odgovor je na problem neusklađenosti između obrazovanja mladih i odraslih (Pastuović, 1999.).

Postoji Program cjeloživotnog učenja koji je najveći europski program u području obrazovanja, a cilj mu je doprinjeti razvoju Europe. Također, održava se „Tjedan cjeloživotnog učenja“ koji organizira uz potporu Ministarstva znanost,obrazovanja i športa s planom podizanja građanske svijesti o važnosti učenja i obrazovanja.

( Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (2011), http://www.cjelozivotno-ucenje.hr )

 

Učenje je trajni proces, a pravo znanje stječe se iskustvom

Došla sam do zaključka da nije mjerilo uspješnog života to da nam sve stvari i svi planovi ispadnu upravo onako kako želimo jer bi svi inače bili neuspješni. Mjerilo uspješnog života je izvuči i pouku iz neuspjeha, i shvatiti da ne trebamo biti ograničeni zbog životnih razočarenja – njih je bilo, njih će biti. Ono što je iza nas i ono što je ispred nas je sitnica u odnosu prema onome što je unutar nas – naše iskustvo.

“Padovi su ključevi uspjeha; svaka nova pogreška uči nas nečemu.”

Samo nas teškoće  života uče da cijenimo dobar život. Treba znati pronaći nadu i sreću u osmjehu djeteta, stihovima pjesme, riječima knjige, u očima nekog koga volite. Učiti savladati nove životne izazove, biti jači, svjesniji, aktivni sudionici vlastitog života, nadvladati bol, upoznati ljubav, otvoriti se za život ili razviti neku novu kvalitetu koju možda nismo mogli razviti na drugačiji način. Učiti iskoristiti vrijeme koje imamo najbolje što možemo te znati uživati u stvorenome i u onome što imamo je pravi izazov koji zaista zahtjeva cjeloživotno učenje.

“Bilo bi dobro kad bi mladost znala što sve može a starost mogla što zna” (Burmanska poslovica)